27 września 2015

Wyspa Spichrzów. Jaki będzie północny cypel?

Jest projekt zabudowy części mieszkaniowej Wyspy Spichrzów. Dziś ogłoszono, kto zaprojektuje zagospodarowanie II kwartały północnego cypla Wyspy Spichrzów. Decyzja komisji była jednogłośna. Prace budowlane mają się rozpocząć jesienią 2016 roku i potrwać prawie dwa lata.

 

Drugi kwartał Wyspy Spichrzów to teren od spichrza Deo Gloria do końca północnego cypla. Rozciąga się z niego widok na Motławę i Długie Pobrzeże. Chodzi o miejsce, na którego części stoi teraz pawilon informacyjny Granaria Gdańsk.

Do przetargu na projekt zabudowy drugiego kwartału, inwestor - konsorcjum Immobel/ Multibud W.Ciurzyński, zaprosiło trójmiejskie pracownie architektoniczne. Cztery z nich zgłosiły swoje projekty: Przedsiębiorstwo Projektowo-Wdrożeniowe FORT, Biuro Architektoniczne MAT, KD Kozikowski Design oraz Studio Architektoniczne KWADRAT.

 

Rada Konsultacyjna, w której zasiadał m.in. wojewódzki konserwator zabytków, eksperci i wiceprezydent Wiesław Bielawski, za najlepszy uznali projekt studia KWADRAT. Decyzja była jednomyślna. Jak wskazywali członkowie komisji, propozycja ta była bowiem najbliższa współczesnemu wizerunkowi tego fragmentu miasta, dodatkowo umiejętnie nawiązywała do uwarunkowań historycznych terenu.

 

- To był trudny do rozstrzygnięcia konkurs, bo miejsce jest bardzo istotne i rozpoczynające pewien proces. Od sukcesu tego przedsięwzięcia może zależeć cała reszta. Praca, którą wybraliśmy ujęła nas tym, że całkowicie złamała pewien schemat myślenia o zabudowie na Wyspie Spichrzów, która w wielu rozwiązaniach powiela pudełko z wyciętym dziedzińcem w środku. Projekt studia KWADRAT zupełnie od tego odstępuje i ten układ grzebieniowy bardzo nam się podoba. Daje to pewną wartość dodaną. Wszyscy sędziowie zgodzili się, że to indywidualne podejście, a jednocześnie fantastyczne poszanowanie zasad otoczenia w tej pracy szczególnie się udało - argumentował werdykt wiceprezydent Bielawski.

Projekt studia KWADRAT zakłada budowę trzech kamienic mieszkalnych z lokalami usługowymi na parterze i biurami na pierwszym piętrze o łącznej powierzchni 7 tys. m kw. Między budynkami zaplanowano przestrzenne łączniki, dzięki którym lokale zyskają doskonałe doświetlenie. Znajdzie się tam też miejsce na 2-poziomowy parking podziemny.

- Mieliśmy mało czasu, bo tylko miesiąc na ten projekt- wskazywał Bazyli Domsta z pracowni KWADRAT- Ciężko pracowaliśmy, ale podeszliśmy do tematu odważnie. Dzięki przekrojom w projekcie udało nam się 72 proc. mieszkań świetnie doświetlić, a jednocześnie zapewnić im widok na Główne Miasto i Motławę.
Jego wspólnik, Jacek Droszcz podkreślał z kolei, że projekt wpisuje się w parametry planu zagospodarowania. - Budynki będą miały wysokość do 25 metrów.

Zwycięski projekt chwalił prof. Wiesław Gruszkowski:
- Odczytuję tę propozycję, jako demonstrację współczesnych architektów, którzy nie chcą nas rzucić na kolana wielkością domów, czy oszkleniem ich całej fasady - mówił.

Pomorski wojewódzki konserwator zabytków, Dariusz Chmielewski, dodawał: -Z wielką przyjemnością podpisałem się pod tym wyborem.

 

Cały artykuł: http://gdansk.naszemiasto.pl/artykul/wyspa-spichrzow-jaki-bedzie-polnocny-cypel-wizualizacje,3520997,artgal,t,id,tm.html

← Powrót do aktualności